Must visit, must do

Omgeving

Ben je op zoek naar authenticiteit, wil je de Grieks-Romeinse geschiedenis induiken, ben je eerder geïnteresseerd in de lokale culinaire specialiteiten, of wil je slenteren door smalle, witte straatjes en een cocktail aan het strand? Hieronder hebben wij een paar suggesties voor elk type reiziger uit het gamma aan mogelijkheden geplukt, telkens met vermelding van de afstand tot het huisje.

Gezien de hele streek gekenmerkt wordt door zijn witte dorpjes die meestal gebouwd zijn op heuvels, en kegelvormige huisjes die ‘trulli’ genoemd worden (trullo = enkelvoud), kan je eigenlijk niet missen. Neem de tijd om enkele dorpjes grondig te ontdekken, proef van de streekproducten, laat je verrassen, en bezoek een marktje als je kan. Indien je weinig tijd hebt, kan je ook verschillende ‘witte dorpjes routes’ googelen, om die per auto, vespa of fiets af te rijden. In Ostuni vind je zowel fiets- als scooterverhuur.

 

Indien auto’s te duur zouden zijn om te huren op de luchthaven:

Neem eens contact op met ons, soms hebben we onze auto niet nodig. Ook is er in Casalini een garagist die auto’s verhuurt aan een redelijke prijs (€60/dag ongeveer) Hierbij zijn gegevens: www.autonoleggiosemeraro.com, info@autonoleggiosemerare.com of 0034804448173.

Stadjes

Cisternino 7,7 km

1 van de ‘borghi più belli d’Italia’, ofwel 1 van de mooiste dorpjes van het land. Smalle, gezellige straatjes, charmante pleintjes, mooie kerkjes, en vooral bekend voor de vele slagerijen die ook tevens restaurants zijn. De specialiteit van het dorp is ‘bombette’, gevulde ‘bommetjes’ van varkensvlees met gehakt, kaas of ham of spek.

Ostuni 7,4 km

Hoewel alle stadjes in Puglia voornamelijk wit gekalkt zijn, is Ostuni de insta-fotoplek bij uitstek, en bijgevolg ook iets toeristischer. In deze witte stad vind je niet alleen fotogenieke steegjes, souvenirwinkels, pleinen en kerken, maar ook voor heerlijke koffie en gelato, een uitgebreide aperitivo of diner kan je hier op verschillende plekjes terecht.

Locorotondo 18 km

Rustig dorpje, ook 1 van de borghi più belli, dat zijn naam te danken heeft aan het cirkelvormige stratenplan. Bekend voor het prachtig zicht op de Valle d’Itria en de talrijke trulli, en ook voor zijn witte wijn ‘Locorotondo DOC’.

Martina Franca 18 km

Dit doolhof van witte straatjes is wederom een decor van prachtige barokke architectuur zoals kathedralen en fraaie herenhuizen of ‘palazzi’, dat in de 18e eeuw nog volledig ommuurd was, en waarvan nu enkel de 4 stadspoorten nog overgebleven zijn.

Ceglie Messapica 14 km

Dit witte stadje is vergelijkbaar met Ostuni, maar minder toeristisch. Ook bekend als de stad van de gastronomie, gezien koks uit het hele land hier les komen volgen.

Grottaglie 29 km

Keramiekstadje, waar men aardewerk nog ambachtelijk vervaardigt. Hier kan je de kunstenaars in hun ateliers aantreffen, boetserend of schilderend in de zomerse tinten van Italië.

Alberobello 27 km

Ook wel de hoofdstad van de trulli genaamd, Unesco werelderfgoed, en dus met reden één van de meest bezochte dorpjes uit de streek. Hier vind je een verzameling van de meeste trulli samen, waaronder enkele speciale trulli zoals een trullo van 2 verdiepingen, trulli die ingericht zijn als museum, een tweelingtrullo, een kerktrullo, alsook trulli met religieuze symbolen erop geschilderd.

Monopoli 39 km

In dit idyllische havenstadje met zijn kleurrijke vissersbootjes is er zeeën van tijd om de lokale visspecialiteiten te proeven. En ook dit levendig doolhof van straatjes leent zich perfect tot een wandeling tussen de vele authentieke kerkjes, de witte huizen met opgehangen was, en de oude stadsmuren.

Polignano a Mare 45 km

Dit mooie kuststadje dat gebouwd is op een klif uit kalksteen, is tevens de geboorteplaats van wijlen Domenico Modugno die de wereldhit ‘Volare’ heeft uitgebracht. Er zijn ook publieke kiezelstranden.

Matera 95 km

Unesco werelderfgoed, veelvuldig gebruikte filmlocatie en aankomstplaats van de Ronde van Italië, Culturele Hoofdstad van Europa in 2019, en echt de moeite waard om te bezoeken. De oude stad bevindt zich op een helling boven een kloof waarbij de huizen uit de rotsen gehouwen zijn, Sassi genaamd. De meeste van deze woningen waren tot 1952 bewoond, waarna de regering omwille van hygiënische en sanitaire redenen verdere bewoning heeft verboden, gezien grote gezinnen er met hun dieren in dezelfde ruimtes leefden. Nu vind je er nog enkele prachtige kerkjes met fresco’s, restaurantjes, bars, gereconstrueerde grotwoningen, souvenirswinkeltjes, en vooral wonderlijke uitkijkpunten met zicht op de stad en de omgeving.

Otranto 114 km

Het meest oostelijke gelegen dorpje van Italië, en wederom één van de ‘borghi i più belli d’Italia’, één van de mooiste dus. Hier in dit kustplekje, waar de tijd precies heeft stilgestaan, vind je niet alleen historische bezienswaardigheden zoals het kasteel en de kathedraal, die beiden de bewogen geschiedenis van deze havenplaats illustreren, maar Otranto staat ook als duikspot bekend, en in de zomer zijn de strandjes er behoorlijk druk.

Lecce 76 km

De hippe hoofdstad van Zuid-Italië is vast en zeker een bezoekje waard. Het autovrije oude stadscentrum is zomer en winter gezellig druk, dankzij zijn vele winkeltjes en cafeetjes, en prachtige barokke architectuur. Je vindt er zowel modemerken als creatieve kunst, tussen de stijlvolle terrasjes en de delicatessenzaken.

Marktjes

Fantastisch om te bezoeken, niet alleen voor verse groenten en fruit, maar ook voor kaas, hesp, olijven, kruiden,… zelfs kledij en schoenen kan je er voor een prikje op de kop tikken. Wat wil je nog meer als je op vakantie bent?

 

 • Maandag: Cisternino
 • Dinsdag: Carovigno
 • Woensdag: Martina Franca
 • Donderdag: Brindisi
 • Vrijdag: Locorotondo
 • Zaterdag: Ostuni

Strandjes

Afstand tot de zee: 15 km, waar meerdere kiezel- en zandstranden op je wachten, en ook hier en daar bars te vinden zijn.

 • Torre Cane
 • Pilone
 • Lido Stella
 • Monticelli
 • Diana Marina
 • Marina di Ostuni